Sfantul Dumitru

Sfantul Dumitru (Sfantul Dimitrie Basarabov) s-a nascut la inceputul veacului al XIII-lea in satul Basarabov. Sfantul Dumitru si-a petrecut viata intr-o pestera sapata in stanca, pe malul raului Lom. Nu se stie cati ani a trait in aceasta pestera, dupa cum nu se stie nici data trecerii sale la cele vesnice. Moastele Sfantului Dimitrie Basarbov se afla in Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

Ce puteti gasi in aceasta categorie?

 • Acatistul Sfantului Dumitru

  Acatistul Sfantului Dumitru. Acatistul Sfantului Dimitrie Basarabov - slujba de lauda si multumire inchinata Sfantului Dimitrie cel Nou Basarabov, ale carui cinstite moaste sunt pastrate in Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

 • Cum au fost furate Moastele Sfantului Dimitrie Basarabov

  In anul 1918, pe 17 februarie, un grup format din 20 de soldati bulgari a patruns in Catedrala, in jurul orei doua noapte, si a furat Moastele Sfantului Dimitrie Basarabov. Era perioada cand ne aflam sub ocupatie germana. Tinand seama ca bulgarii, in acea vreme, erau aliati ai nemtilor, exista suspiciunea ca jefuitorii actionasera cu aprobarea unui general neamt.

 • Manastirea Sfantul Dimitrie Basarabov

  Manastirea Sfantul Dimitrie Basarabov este o manastire ortodoxa infiintata in pestera in care s-a nevoit Sfantul Dimitrie cel Nou. Pestera si manastirea se afla in localitatea bulgara Basarabovo, la o distanta de aproximativ 80 de kilometri de orasul Bucuresti. Trecand Dunarea prin vama de la Giurgiu, ajungem in orasul Russe, iar de aici si pana in localitatea Basarabovo nu mai sunt decat 10 kilometri.

 • Obiceiuri de Sfantul Dumitru

  Obiceiuri si traditii de Sfantul Dumitru. Samedrul, "placut lui Dumnezeu pentru batranetea sa", este socotit a fi si patronul caselor si paznicul care-i apara pe oameni de fiarele salbatice. El a preluat numele si data de celebrare (26 octombrie) a Sfantului Dumitru, Marele Mucenic de la Tesalonic, din calendarul crestin ortodox.